Ana içeriğe atla

Windows'ta Test Otomasyon Ortamında Kullanılabilecek Araçlar

Burada programlama dili olarak Java kullanılacak, IDE olarak Intellij IDEA, framework olarak JUnit, versiyon kontrol aracı olarak Git, proje yönetim aracı olarak Maven kurulacaktır. Selenium ve FireFox test koşumu esnasında kullanılacaktır.

Java

İlk olarak https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html adresinden windows x64 için exe dosyasını indiriyoruz. Daha sonra açılan kurulum ekranlarından 'ileri' tuşuna basarak kurulumu tamamlamalısınız.

*Sizin işletim sisteminiz 32 bitse windows x86 indirmeniz gerekiyor.

Javanın doğru kurulduğundan emin olmak için Başlat menüsüne 'cmd' yazın. Açılan terminale 'java -version' yazın, gelen java versiyonun indirdiğiniz ile aynı olması gerekmektedir.

Başlattan bilgisayarıma gelin, sağ tıklayın, gelişmiş sistem özelliklerini seçin. Advanced-gelişmiş tabından Environment Variables-sistem değişkenlerine tıklayın. User variables kısmındaki yeni butonuna tıklayın. Açılan pencerede değişken adına JAVA_HOME, değişken değerine C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_192 yazın ve ok tuşuna basın. Sizin java versiyonunuz farklı olabilir, dikkat etmelisiniz.

Intellij IDEA

https://www.jetbrains.com/idea/download/ adresinden IDe'yi indirin. İndirilen exe ye iki kere tıklayın ve çalıştırın. Açılan kurulum ekranında 64-bit launcher, Add "Open Folder as Project", .java, .groovy, .kt gibi association ları oluşturması için seçin ve ileri tuşuna basın. Masaüstündeki kısayoluna tıklayın. Önceki ayarlarınızı import edip etmeyeceğinizi seçin. Lisansınız varsa ilgili kısımları doldurun ya da 30 günlüğüne bedava kullanmayı seçin.

Test için Intellij'de proje oluşturmaya https://sinemayk.blogspot.com/2019/04/test-otomasyonu-icin-intellij-idea.html sayfasından bakabilirsiniz.

Maven

Maven kullanırsanız program güncellemelerini pom.xml'den kolaylıkla yönetebilirsiniz. Versiyon değerini değiştirdiğinizde maven yeni yüklenecek bağımlıkları bulur ve günceller. Tek tek uğraşmanıza, eklemenize, yüklemenize gerek kalmaz.

http://maven.apache.org/download.cgi adresinden binary zip archive i indirin, zip dosyasını açın.  C:Program Files altında, açtığınız zip dosyasının içine tıklayın ve içindeki apache klasörünü yapıştırın.

Başlattan bilgisayarıma gelin, sağ tıklayın, gelişmiş sistem özelliklerini seçin. Advanced-gelişmiş tabından Environment Variables-sistem değişkenlerine tıklayın. User variables kısmındaki yeni butonuna tıklayın. Açılan pencerede değişken adına PATH, değişken değerine C:\Program Files\apache-maven-3.6.1\bin yazın ve ok tuşuna basın. 

Son olarak Başlattan ara kısmına cmd yazıp terminali açın. mvn -v yazıp, mavenın indiğini doğrulayın.

http://maven.apache.org/install.html yukarıda belirttiklerim bu sayfada da anlatılıyor, bakabilirsiniz.

GIT

Burada git in bash ini, yani komutla calisan kismini kullaniyoruz.
https://git-scm.com/download/win adresine tıklayın, exe otomatik inmeye başlar. exe yi açın ileri tuşuna basın. Adjusting your Path environment kısmında 'Git Bash Only' i seçin. İndikten sonra başlat kısmında GIT Bash i çalıştırıp git --version ile indirdiğiniz versiyonu görebilirsiniz.

GitHub ya da Bitbucket depolama servisleriyle beraber kullanabilirsiniz Git i. Nasil yapılacağına https://sinemayk.blogspot.com/2019/04/git-ve-bitbucket-baglantsn-kurma.html?m=1 adresinden bakabilirsiniz.

FireFox

https://www.mozilla.org/tr/firefox/new/ adresinden yeni sürümü indirip kurabilirsiniz.

Selenium

Intellij IDEA'da oluşturacağınız projenin pom.xml ine aşağıdaki bağımlılıkları eklerseniz, selenium ve JUnit jar ları yüklenecektir. Versiyonlar değişebilir. 

<dependencies>    <dependency>        <groupId>org.seleniumhq.selenium</groupId>        <artifactId>selenium-java</artifactId>        <version>2.52.0</version>    </dependency>    <dependency>        <groupId>junit</groupId>        <artifactId>junit</artifactId>        <version>4.12</version>    </dependency></dependencies>


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Selenium WebDriver - Dinamik Web Tablolarla Kod Örnekleri

Verisi sürekli değişen tablolarda XPath kullanılması gerekir. Bunu da tablonun satır ve sütun sayı bilgileriyle yapmak daha doğru olur. Tablo 1: Şirket Grup Kapanış Şimdiki Ücret % Değişim IL&FS Transportation A 337.4 66.5 + 5.4 GRUH Finance Li A 383.8 998.9 + 2.3 IDFC Bank A 351.4 715.9 + 5.1 YES Bank Ltd. A 697.9 669.3 + 3.2 IRB Infrastructure A 271 724.8 + 3.1 Escorts Ltd. A 113.4 890.3 + 5.1 Cox & Kings L A 867 900.8 + 5.5 Bharat Electroni A 176.5 849 + 7.5 Nestle India A 64.8 187.3 + 7.6 Cox & Kings L A 749.4 729.5 + 9.5 JK Tyre & Industries A 687 601.4 + 6 Navin Fluorine Inter A 416.7 865.3 + 8.9 NIIT Technologies A 966.9 117.2 + 9.4 DCB Bank A 853.2 760.2 + 2.4 UCO Bank A 358 719.6 + 9 Coffee Day Enterpris A 53.8 538.6 + 4.1 Kirloskar Oil Engine A 134.1 102.8 + 7.7 Repco Home Finance L A 96.2 449.9 + 8.9 Ajanta Pharma Lt A 161.3 838 + 4.4 CESC Ltd. A 817 490.5 + 4.7 JaiprakashAssociates A 247.3 961.1 + 7.1 Vakrangee A 888.3 652.9 ...

Selenium Actions Sınıfını Kullanarak Klavye ve Fare İşlemleri

Karmaşık kullanıcı hareketlerini (sağ tıklama, iki kere tıklama, sürükleme,...) taklit etmek için kullanılan API. Doğrudan Klavye veya Fare kullanmak yerine bu sınıf kullanılır. Build patternini uygular: yöntem çağrıları tarafından belirtilen tüm eylemleri içeren bir CompositeAction oluşturur. Kullanıcı hareketlerini uygulayan fonksiyonları kullanmak için Actions ve Action sınıfını import etmek gerekir: Actions sınıfı ve Action sınıfı, WebDriver API'sinin org.openqa.selenium.Interactions paketinde bulunur. import org.openqa.selenium.interactions.Actions; import org.openqa.selenium.interactions.Action; Yöntemlerini kullanmaya çağırmak için Actions sınıfı nesnesine ihtiyaç vardır.  Actions actions = new Actions(WebDriver nesnesi); Üzerinde işlem yapılacak elementi bulmak gerekiyor. WebElement webElement = driver.findElement(...);  actions.contextClick(webElement).perform(); //contextClick, element üzerinde sağ tıklar. Bu sınıfının bazı fonksiyonl...

Test Otomasyonu için Intellij IDEA Maven Projesi Oluşturma

Intellij IDEA - File - Project - New tıklayın.  Soldan Maven ı seçin.  İleriye basın.  Group ID, sizin projenizi tanımlayan bir isim olmalı. Bu alanı doldurun. ArtifactId, projenizin adı. Bu alanı doldurun. Project name, artifactID alanına yazdığınız değer gelir. Finish e basın. İlk olarak karşınıza projenizin pom.xml dosyası gelecek. Buraya ilgili bağımlılıkları ekleyin. Selenium için;  https://www.seleniumhq.org/download/maven.jsp  adresindeki güncel bağımlılığı <dependencies> </dependencies> satırlarının arasına ekleyin. Daha sonra sağ altta çıkan uyarıda Import linkine basın. Böylelikle maven belirttiğiniz versiyonun dosyalarını alacaktır. Test framework ü olarak kullandığımız JUnit bağımlılığı için  https://mvnrepository.com/artifact/junit/junit  adresindeki güncel versiyonundan aldığınız satırları yine aynı  <dependencies> </dependencies> satırlarının arasına ekleyin. Daha sonra sağ altta çıkan uya...