Ana içeriğe atla

TestNG - Gruplar

TestNG'deki grup özelliği istediğiniz fonksiyonları istediğiniz gruba ayırmanızı ya da toplamanızı sağlar. Bu özellik JUnit'de bulunmamaktadır. 
Grup özelliğiyle istediğiniz gruptaki fonksiyonları çalıştırabilirsiniz. Grup içinde grup da tanımlayabilirsiniz. 
Bu özelliği kullanabilmek için kendiniz aşağıdaki gibi bir xml dosyası oluşturmalısınız. 
Kodu çalıştırırken de bu xml dosyasını koşturmanız gerekmektedir.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE suite SYSTEM "https://testng.org/testng-1.0.dtd">
        <suite name="Suite">
                    <test name="Demo">
                             <groups>
                                        <run>
                                                <include name="giris" />
                                        </run>
                              </groups>
                                        <classes>
                                                    <class name="dogrulama" />
                                        </classes>
                     </test>
        </suite>

Bu örnek xml dosyasında sadece "giris" isimli grubun çalıştırılması söyleniyor. Eğer kodunuzda baska bir grup varsa xml dosyasını koşturduğunuzda o çalışmayacaktır. Ayrıca xml'de class adınızı da belirtmelisiniz.

Xml dosyasında gruplarınızı <test> ya da <suite> etiketleri arasında tanımlayabilirsiniz. <suite> etiketiyle tanımlarsanız kodunuzdaki bütün test etiketli fonksiyonlar çalıştırılması istenen gruba dahil mi diye taranacaktır.

Bu xml dosyasını çalıştırabilmek için öncellikle konfigürasyon ayarlarında değişiklik yapmanız gerekmektedir. Run-Edit Configurations seçeneğinden (TestNG'nin yüklü olduğunu varsayarsak) 
TestNG'nin altında oluşturduğunuz xml'i seçmelisiniz. Configuration sekmesinde "Test kind" olarak Suite etiketini kullandıysanız Suite'i seçip altında çıkan "Suite" alanına xml dosyasınızın yerini belirtip apply tuşuna basmalısınız.

*Eğer xml dosyasından değil de kullandığınız IDE'nin konfigürasyon ayarlarından grup çalıştırmak istiyorsanız Run-Edit Configurations daki TestNG kısmında yeni konfigürasyon ayarı oluşturup "Test kind" kısmında "group" u seçip karşınıza çıkan gruplardan istediğinizi seçebilirsiniz.

Daha sonra ise setUp metodundan önce örneğin; @BeforeGroups (groups ={"ilkgrup","ikincigrup"}) annotation ı ile kodunuzda kullandığınız grupları belirtmelisiniz yoksa Nullpointer exception alabilirsiniz.

Gruplarınızı  @Test (groups = {"ilkgrup","ikincigrup"}) şeklinde yazmalısınız. 

Xml dosyasında çalışmasını istediğiniz grubu yazabildiğiniz gibi çalışmasını istemediğiniz grubu da yazabilirsiniz. Bunun için 

<groups>
                                        <run>
                                                <include name="giris" />
                                                <exclude name="cikis" />
                                        </run>
                              </groups>

Sınıf Düzeyinde Grup

Grubunuzu aşağıdaki gibi sınıf düzeyinde de yazabilirsiniz. Bunu kullanırsanız bu sınıftaki bütün metotlar belirttiğiniz gruba dahil edilmiş olur.

@Test(groups = "dogrulama")
public class TestCase {

    public void islem1() {
        System.out.println("Ilkislem()");
    }

    public void islem2() {
        System.out.println("Ikincislem()");
    }
}

Grup İçinde Grup (Meta Group)

Aşağıdaki örnekte iki ana grup var. Bu gruplara ait ikişer grup daha var. Çalıştırmak istediğiniz ana grubu belirttiğinizde bu grubun içindeki alt gruplar da çalışacaktır.

<test name="Meta Grup">
  <groups>
    <define name="include-grup">
      <include name="include-test-one"/>
      <include name="include-test-two"/>
    </define>
  
    <define name="exclude-grup">
      <include name="exclude-test-one"/>
      <include name="exclude-test-two"/>
    </define>
  
    <run>
      <include name="include-grup"/>
<exclude name="exclude-group" />
    </run>
  </groups>
  
  <classes>
    <class name="test.sample.Test1"/>
  </classes>
</test>


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Selenium Actions Sınıfını Kullanarak Klavye ve Fare İşlemleri

Karmaşık kullanıcı hareketlerini (sağ tıklama, iki kere tıklama, sürükleme,...) taklit etmek için kullanılan API. Doğrudan Klavye veya Fare kullanmak yerine bu sınıf kullanılır. Build patternini uygular: yöntem çağrıları tarafından belirtilen tüm eylemleri içeren bir CompositeAction oluşturur. Kullanıcı hareketlerini uygulayan fonksiyonları kullanmak için Actions ve Action sınıfını import etmek gerekir: Actions sınıfı ve Action sınıfı, WebDriver API'sinin org.openqa.selenium.Interactions paketinde bulunur. import org.openqa.selenium.interactions.Actions; import org.openqa.selenium.interactions.Action; Yöntemlerini kullanmaya çağırmak için Actions sınıfı nesnesine ihtiyaç vardır.  Actions actions = new Actions(WebDriver nesnesi); Üzerinde işlem yapılacak elementi bulmak gerekiyor. WebElement webElement = driver.findElement(...);  actions.contextClick(webElement).perform(); //contextClick, element üzerinde sağ tıklar. Bu sınıfının bazı fonksiyonları:

TestNG - Notasyonlar (Annotations), Doğrulamalar (Assertions)

TestNG, JUnit ve NUnit kütüphanelerinden etkilenen ve onlara göre daha fazla yetkinlik barındıran bir test kütüphanesidir. TestNG ait özellikler ve kolaylıklar için şunları örnek verebiliriz: Notasyonlar (Annotations) Testlerin kendine has Thread’lerde koşabilmesi testng.xml dosyasıyla testlerin önceliklendirilmesi, gruplandırılması vb. kolaylıklar Kendi içerisinde loglama, raporlama desteği Notasyonlar sayesinde kodun ve oluşturulan raporun kolaylıkla anlaşılması @DataProvider notasyonu sayesinde veriye dayalı test desteği (Data Driven Test) Maven, Jenkins vb. ide ler için eklenti desteği Parametre desteği Notasyonlar: @Test Notasyonu Yazılan otomasyon kodunda test olarak çalışmasını istediğimiz kod parçasının önüne bu notasyonu ekleriz. Bu notasyonu birden fazla kez kullanabiliriz. Eğer herhangi bir parametre tanımlanmadıysa testler alfabetik olarak çalışır.  Aşağıdaki parametreler, hangi testin hangi sırayla çalışacağının, koşturulup koşturulmayacağının,

Selenium WebDriver - Dinamik Web Tablolarla Kod Örnekleri

Verisi sürekli değişen tablolarda XPath kullanılması gerekir. Bunu da tablonun satır ve sütun sayı bilgileriyle yapmak daha doğru olur. Tablo 1: Şirket Grup Kapanış Şimdiki Ücret % Değişim IL&FS Transportation A 337.4 66.5 + 5.4 GRUH Finance Li A 383.8 998.9 + 2.3 IDFC Bank A 351.4 715.9 + 5.1 YES Bank Ltd. A 697.9 669.3 + 3.2 IRB Infrastructure A 271 724.8 + 3.1 Escorts Ltd. A 113.4 890.3 + 5.1 Cox & Kings L A 867 900.8 + 5.5 Bharat Electroni A 176.5 849 + 7.5 Nestle India A 64.8 187.3 + 7.6 Cox & Kings L A 749.4 729.5 + 9.5 JK Tyre & Industries A 687 601.4 + 6 Navin Fluorine Inter A 416.7 865.3 + 8.9 NIIT Technologies A 966.9 117.2 + 9.4 DCB Bank A 853.2 760.2 + 2.4 UCO Bank A 358 719.6 + 9 Coffee Day Enterpris A 53.8 538.6 + 4.1 Kirloskar Oil Engine A 134.1 102.8 + 7.7 Repco Home Finance L A 96.2 449.9 + 8.9 Ajanta Pharma Lt A 161.3 838 + 4.4 CESC Ltd. A 817 490.5 + 4.7 JaiprakashAssociates A 247.3 961.1 + 7.1 Vakrangee A 888.3 652.9