Ana içeriğe atla

TestNG - Bağımlılık (Dependency)

Bazı durumlarda yazdığınız test kodunda birbirine bağımlı test metotları olabilir. TestNG, bu bağımlılıkları xml dosyanızda ya da kodunuzda belirtmenize (annotation ile) olanak sağlar.
TestNG'de iki çeşit bağımlılık vardır:
Hard dependency'de testinizin bağımlı olduğu diğer testlerin hepsinin başarılı olması gerekir. Eğer bir tanesi bile başarısız olduysa bağımlı olan testler çalışmaz, atlanır. 
Soft dependency'de ise bağımlı olunan testlerden başarısız olan olsa bile diğer testler çalışır. Bu bağımlılık çeşidini kullanmak için @Test (alwaysRun=true) ifadesini eklemek gerekir.

Aşağıda, Hard dependency'nin kodda belirtilmesine örnek kod bulunmaktadır. Hem metota bağımlılık hem gruba bağımlılık belirtilebilir.

@Test
public void serverStartedOk() {}
@Test(dependsOnMethods = { "serverStartedOk" })
public void method1() {}

Bu örnekte, method1() ,serverStartedOk() metoduna bağımlı olarak belirtilmiştir, bu durumda ilk serverStartedOk() metodu çalışacaktır.

@Test(groups = { "init" })
public void serverStartedOk() {}
@Test(groups = { "init" })
public void initEnvironment() {}
@Test(dependsOnGroups = { "init.*" })
public void method1() {}

Bu örnekte de, method1, init adıyla başlayan gruplara bağımlıdır. Yani method1'den önce init adıyla başlayan gruplar koşacaktır.

Burada da xml dosyası ile bağımlılık belirtilmiştir. <dependencies> etiketinin içine kodunuza uygun bağımlılıkları belirtebilirsiniz. Burada c grubu, a ve b'ye, z grubu ise c'ye bağımlıdır. Yani c'den önce a ve b grupları, z'den önce de c grubu çalışacaktır.

<test name="My suite">
  <groups>
    <dependencies>
      <group name="c" depends-on="a  b" />
      <group name="z" depends-on="c" />
    </dependencies>
  </groups>
</test>

Bağımlılık durumunda, bağımlı olunan metodun bütün instance'ları koşmadan bağımlı olan metot çalıştırılmaz. Bazı durumlarda bunun aksi istenir. Mesela birden fazla web sitesine giriş - çıkış işlemlerini içeren test senaryonuz olması halinde her web sitesine giriş yapıldıktan sonra hemen çıkış işleminin içeren testin koşmasını isteriz, diğer web sitesine giriş yapılmasını değil. Bu durumda xml dosyanıza <suite> ya da <test> için geçerli olan "group-by-instances" özelliğini kullanabilirsiniz.

<suite name="Factory" group-by-instances="true">
ya da
  <test name="Factory" group-by-instances="true">



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Selenium Actions Sınıfını Kullanarak Klavye ve Fare İşlemleri

Karmaşık kullanıcı hareketlerini (sağ tıklama, iki kere tıklama, sürükleme,...) taklit etmek için kullanılan API. Doğrudan Klavye veya Fare kullanmak yerine bu sınıf kullanılır. Build patternini uygular: yöntem çağrıları tarafından belirtilen tüm eylemleri içeren bir CompositeAction oluşturur. Kullanıcı hareketlerini uygulayan fonksiyonları kullanmak için Actions ve Action sınıfını import etmek gerekir: Actions sınıfı ve Action sınıfı, WebDriver API'sinin org.openqa.selenium.Interactions paketinde bulunur. import org.openqa.selenium.interactions.Actions; import org.openqa.selenium.interactions.Action; Yöntemlerini kullanmaya çağırmak için Actions sınıfı nesnesine ihtiyaç vardır.  Actions actions = new Actions(WebDriver nesnesi); Üzerinde işlem yapılacak elementi bulmak gerekiyor. WebElement webElement = driver.findElement(...);  actions.contextClick(webElement).perform(); //contextClick, element üzerinde sağ tıklar. Bu sınıfının bazı fonksiyonl...

Selenium WebDriver - Dinamik Web Tablolarla Kod Örnekleri

Verisi sürekli değişen tablolarda XPath kullanılması gerekir. Bunu da tablonun satır ve sütun sayı bilgileriyle yapmak daha doğru olur. Tablo 1: Şirket Grup Kapanış Şimdiki Ücret % Değişim IL&FS Transportation A 337.4 66.5 + 5.4 GRUH Finance Li A 383.8 998.9 + 2.3 IDFC Bank A 351.4 715.9 + 5.1 YES Bank Ltd. A 697.9 669.3 + 3.2 IRB Infrastructure A 271 724.8 + 3.1 Escorts Ltd. A 113.4 890.3 + 5.1 Cox & Kings L A 867 900.8 + 5.5 Bharat Electroni A 176.5 849 + 7.5 Nestle India A 64.8 187.3 + 7.6 Cox & Kings L A 749.4 729.5 + 9.5 JK Tyre & Industries A 687 601.4 + 6 Navin Fluorine Inter A 416.7 865.3 + 8.9 NIIT Technologies A 966.9 117.2 + 9.4 DCB Bank A 853.2 760.2 + 2.4 UCO Bank A 358 719.6 + 9 Coffee Day Enterpris A 53.8 538.6 + 4.1 Kirloskar Oil Engine A 134.1 102.8 + 7.7 Repco Home Finance L A 96.2 449.9 + 8.9 Ajanta Pharma Lt A 161.3 838 + 4.4 CESC Ltd. A 817 490.5 + 4.7 JaiprakashAssociates A 247.3 961.1 + 7.1 Vakrangee A 888.3 652.9 ...

TestNG - Notasyonlar (Annotations), Doğrulamalar (Assertions)

TestNG, JUnit ve NUnit kütüphanelerinden etkilenen ve onlara göre daha fazla yetkinlik barındıran bir test kütüphanesidir. TestNG ait özellikler ve kolaylıklar için şunları örnek verebiliriz: Notasyonlar (Annotations) Testlerin kendine has Thread’lerde koşabilmesi testng.xml dosyasıyla testlerin önceliklendirilmesi, gruplandırılması vb. kolaylıklar Kendi içerisinde loglama, raporlama desteği Notasyonlar sayesinde kodun ve oluşturulan raporun kolaylıkla anlaşılması @DataProvider notasyonu sayesinde veriye dayalı test desteği (Data Driven Test) Maven, Jenkins vb. ide ler için eklenti desteği Parametre desteği Notasyonlar: @Test Notasyonu Yazılan otomasyon kodunda test olarak çalışmasını istediğimiz kod parçasının önüne bu notasyonu ekleriz. Bu notasyonu birden fazla kez kullanabiliriz. Eğer herhangi bir parametre tanımlanmadıysa testler alfabetik olarak çalışır.  Aşağıdaki parametreler, hangi testin hangi sırayla çalışacağının, koşturulup koşturulmayacağın...