Bazı durumlarda yazdığınız test kodunda birbirine bağımlı test metotları olabilir. TestNG, bu bağımlılıkları xml dosyanızda ya da kodunuzda belirtmenize (annotation ile) olanak sağlar.
TestNG'de iki çeşit bağımlılık vardır:
Hard dependency'de testinizin bağımlı olduğu diğer testlerin hepsinin başarılı olması gerekir. Eğer bir tanesi bile başarısız olduysa bağımlı olan testler çalışmaz, atlanır.
Soft dependency'de ise bağımlı olunan testlerden başarısız olan olsa bile diğer testler çalışır. Bu bağımlılık çeşidini kullanmak için @Test (alwaysRun=true) ifadesini eklemek gerekir.
Aşağıda, Hard dependency'nin kodda belirtilmesine örnek kod bulunmaktadır. Hem metota bağımlılık hem gruba bağımlılık belirtilebilir.
@Test
public void serverStartedOk() {}
@Test(dependsOnMethods = { "serverStartedOk" })
public void method1() {}
Bu örnekte, method1() ,serverStartedOk() metoduna bağımlı olarak belirtilmiştir, bu durumda ilk serverStartedOk() metodu çalışacaktır.
@Test(groups = { "init" })
public void serverStartedOk() {}
@Test(groups = { "init" })
public void initEnvironment() {}
@Test(dependsOnGroups = { "init.*" })
public void method1() {}
Bu örnekte de, method1, init adıyla başlayan gruplara bağımlıdır. Yani method1'den önce init adıyla başlayan gruplar koşacaktır.
Burada da xml dosyası ile bağımlılık belirtilmiştir. <dependencies> etiketinin içine kodunuza uygun bağımlılıkları belirtebilirsiniz. Burada c grubu, a ve b'ye, z grubu ise c'ye bağımlıdır. Yani c'den önce a ve b grupları, z'den önce de c grubu çalışacaktır.
<test name="My suite">
<groups>
<dependencies>
<group name="c" depends-on="a b" />
<group name="z" depends-on="c" />
</dependencies>
</groups>
</test>
Bağımlılık durumunda, bağımlı olunan metodun bütün instance'ları koşmadan bağımlı olan metot çalıştırılmaz. Bazı durumlarda bunun aksi istenir. Mesela birden fazla web sitesine giriş - çıkış işlemlerini içeren test senaryonuz olması halinde her web sitesine giriş yapıldıktan sonra hemen çıkış işleminin içeren testin koşmasını isteriz, diğer web sitesine giriş yapılmasını değil. Bu durumda xml dosyanıza <suite> ya da <test> için geçerli olan "group-by-instances" özelliğini kullanabilirsiniz.
<suite name="Factory" group-by-instances="true">
ya da
<test name="Factory" group-by-instances="true">
Yorumlar
Yorum Gönder