Ana içeriğe atla

Cypress Notlar-1

 Notlar

npm (node package manager), javascript betik dili için geliştirilmiş olan ve Node.js'in standart olarak kabul ettiği bir paket yönetim sistemidir. npm komut satırından çalıştırılır ve uygulamalar için bağımlılık yönetimi sağlar.
 
npm'yi yükleyip cypress'i yüklemeyi tavsiye ediyorlar. Cypress'i yazdığınız kodun içine yükleyin.
npm install -D cypress
 
Yüklendikten sonra cypress
npx cypress open, cypress in test runner ını açıyor. 
 
Cypress için hangi IDE'yi kullandığınız önemli değil ama genelde Visual Studio Code kullanılıyor.
 
Cypress la test yaparken güvenlikle alakalı hata alırsan cypress.json dosyasına aşağıdaki yazılır.
{ "chromeWebSecurity" = false } 
 
Buraya hep aynı url ye gideceksen baseURL olarak tanımlama yapabilirsin. Açılacak tarayıcının boyutunu buradan ayarlayabilirsin. 
 
Fixtures klasörüne kodunda kullanacağın sabit veriyi yazabilirsin. Yeni bir json dosyası oluşturup aşağıdaki gibi ekleyebilirsin. (swaglabs.json)
 
{
"name": "Sinem",
"password": "Password",
}
 
Bu veriyi aşağıdaki login fonksiyonunda çağırıp kullanabilirsin. (swaglabs.cy.js)
 
///<reference types="Cypress"> />
describe ('Ilk Test', () => {
it('Login with Method', () =>{
cy.fixture("swaglabs").as("user")
cy.visit('https://www.saucedemo.com')
cy.get("@user").then((user) => {
cy.login(user.username, user.password)
})

})
})
 
Login fonksiyonunu "support" klasörünün altındaki "commands.js" dosyasına eklemen lazım önce. Commands dosyası sürekli kullandığın fonksiyonları yazabileceğin bir dosyadır. Test dosyanda değişkeni gönderip bu fonksiyonu çağırabilirsin ya da Fixtures klasöründeki json dosyandan çağırabilirsin.
Cypress.Commands.add('login', (email, password) => {
cy.visit('/login')
.get('#email_input').type(email)
.get('#password_input').type(password)
.get('button.submit').click()
});
 
POM(Page Object Model), kod tekrarını önlemek için oluşturulan tasarım kalıbıdır. Objeleri, metodları test kodundan uzak tutar ve tekrar kullanımını sağlar.
Page objects için ana klasörünün altında bir js dosyası oluşturup örneğin Login fonksiyonları orada tanımlayıp test dosyanda import ile çağırabilirsin. 
Mesela Page Objects diye Cypress klasörünün altında bir klasör oluşturup json dosyasına böyle fonksiyonlarını yazabilirsin.
 
export class LoginwithPOM{

enterUsername(){
cy.get("[id = 'login2']", {timeout:3000}).click() //Wait for the form to open
cy.get("[id='loginusername']").type("Sinem", {timeout:3000}).should("be.visible")
}
enterPassword(){
cy.get("#loginpassword").type('123456');
}
clickLogin(){
cy.get('[onclick="logIn()"]').click();
}

clickLogout(){
cy.get('#logout2').click();
}

}
  
Bu kendi test dosyan. POM için oluşturduğun dosya neredeyse en başta onun yerini belirtmen lazım. Sonra constructor oluşturuyorsun. Ve onun fonksiyonlarını çağırıyorsun.
import {LoginwithPOM} from "../pageobjects/login";
const Pom = new LoginwithPOM();

describe ('Demo Blaze Login POM Test', () => {

it('Go to Website', () => {
cy.visit('https://demoblaze.com')
Pom.enterUsername()
Pom.enterPassword()
Pom.clickLogin()
cy.contains("Welcome Sinem").should("be.visible")
Pom.clickLogout()
})
})
Cypress.json dosyasına kendi Timeout değerini de yazabilirsin.  
 
Cypress Dashboard, testlerini koştururken tek bir yerden takip edebileceğin bir alan. Hatalarının resimleri vs de var. Ne kadar süreceği, kaçı geçti, kaldı vs gibi bilgiler de edinebilirsin. Project settings'teki "Record Keys" teki key'i alıp projenin terminalinde aşağıdaki kodu yazmalısın.
npx cypress run --record --key recordkeystenaldığınkod
 
Cypress tarayıcının ekran görüntüsünü istediğin formatta ayarlamana izin verir. İstersen bir mobil telefon görüntüsü de (iphone, ipad, macbook, samsungun bazıları var) ayarlayabilirsin. Her test için ayrı olsun istersen it() den sonra yazman gerekir ama bütün hepsi için olsun istersen beforeEach() fonksiyonunda aşağıdaki gibi belirtmen gerekir.
cy.viewport("ipad-mini")

beforeEach(() =>{
cy.viewport("samsung-note9")
})

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Selenium Actions Sınıfını Kullanarak Klavye ve Fare İşlemleri

Karmaşık kullanıcı hareketlerini (sağ tıklama, iki kere tıklama, sürükleme,...) taklit etmek için kullanılan API. Doğrudan Klavye veya Fare kullanmak yerine bu sınıf kullanılır. Build patternini uygular: yöntem çağrıları tarafından belirtilen tüm eylemleri içeren bir CompositeAction oluşturur. Kullanıcı hareketlerini uygulayan fonksiyonları kullanmak için Actions ve Action sınıfını import etmek gerekir: Actions sınıfı ve Action sınıfı, WebDriver API'sinin org.openqa.selenium.Interactions paketinde bulunur. import org.openqa.selenium.interactions.Actions; import org.openqa.selenium.interactions.Action; Yöntemlerini kullanmaya çağırmak için Actions sınıfı nesnesine ihtiyaç vardır.  Actions actions = new Actions(WebDriver nesnesi); Üzerinde işlem yapılacak elementi bulmak gerekiyor. WebElement webElement = driver.findElement(...);  actions.contextClick(webElement).perform(); //contextClick, element üzerinde sağ tıklar. Bu sınıfının bazı fonksiyonl...

Selenium WebDriver - Dinamik Web Tablolarla Kod Örnekleri

Verisi sürekli değişen tablolarda XPath kullanılması gerekir. Bunu da tablonun satır ve sütun sayı bilgileriyle yapmak daha doğru olur. Tablo 1: Şirket Grup Kapanış Şimdiki Ücret % Değişim IL&FS Transportation A 337.4 66.5 + 5.4 GRUH Finance Li A 383.8 998.9 + 2.3 IDFC Bank A 351.4 715.9 + 5.1 YES Bank Ltd. A 697.9 669.3 + 3.2 IRB Infrastructure A 271 724.8 + 3.1 Escorts Ltd. A 113.4 890.3 + 5.1 Cox & Kings L A 867 900.8 + 5.5 Bharat Electroni A 176.5 849 + 7.5 Nestle India A 64.8 187.3 + 7.6 Cox & Kings L A 749.4 729.5 + 9.5 JK Tyre & Industries A 687 601.4 + 6 Navin Fluorine Inter A 416.7 865.3 + 8.9 NIIT Technologies A 966.9 117.2 + 9.4 DCB Bank A 853.2 760.2 + 2.4 UCO Bank A 358 719.6 + 9 Coffee Day Enterpris A 53.8 538.6 + 4.1 Kirloskar Oil Engine A 134.1 102.8 + 7.7 Repco Home Finance L A 96.2 449.9 + 8.9 Ajanta Pharma Lt A 161.3 838 + 4.4 CESC Ltd. A 817 490.5 + 4.7 JaiprakashAssociates A 247.3 961.1 + 7.1 Vakrangee A 888.3 652.9 ...

TestNG - Notasyonlar (Annotations), Doğrulamalar (Assertions)

TestNG, JUnit ve NUnit kütüphanelerinden etkilenen ve onlara göre daha fazla yetkinlik barındıran bir test kütüphanesidir. TestNG ait özellikler ve kolaylıklar için şunları örnek verebiliriz: Notasyonlar (Annotations) Testlerin kendine has Thread’lerde koşabilmesi testng.xml dosyasıyla testlerin önceliklendirilmesi, gruplandırılması vb. kolaylıklar Kendi içerisinde loglama, raporlama desteği Notasyonlar sayesinde kodun ve oluşturulan raporun kolaylıkla anlaşılması @DataProvider notasyonu sayesinde veriye dayalı test desteği (Data Driven Test) Maven, Jenkins vb. ide ler için eklenti desteği Parametre desteği Notasyonlar: @Test Notasyonu Yazılan otomasyon kodunda test olarak çalışmasını istediğimiz kod parçasının önüne bu notasyonu ekleriz. Bu notasyonu birden fazla kez kullanabiliriz. Eğer herhangi bir parametre tanımlanmadıysa testler alfabetik olarak çalışır.  Aşağıdaki parametreler, hangi testin hangi sırayla çalışacağının, koşturulup koşturulmayacağın...